tisdag 18 december 2012

Veckorapport v.49

Seminarium/Workshop 3: Barns skapande. Arbete utifrån tema ljud

Sol Morén - konstnär, konstpedagog och forskare vid Umeå Universitet höll i detta seminarium utifrån temat ljud.

Hon berättade om sin forskning om hur barn kan använda sig av ljud och bild i sitt språkskapande och lärande. I dessa forskningsprojekt ingick såväl lärarstudenter i bild, förskolepedagoger och barn från olika förskolor. Jag missade dessvärre den första biten av föreläsningen och kom då det var dags att få kvällen uppgift formulerad.

I baslagen fick vi en stund på oss att tillsammans skapa en enkel ljudaktivitet för en annan grupp. Vår grupp gjorde en ljud-associationssaga. Vi målade två bilder var som sedan blandades och lades i en hög med baksidan upp. Sedan fick grupppen som skulle göra vår aktivitet sätta sig i en ring kring korten. En fick börja att säga det var en gång och lyfta på det översta kortet och sedan börja sagan genom att föra in det som han eller hon såg på kortet med både ljud och rörelse i berättelsen. sedan fick personerna i ringen dra ett kort efter varann och berätta sagan vidare. Vår saga blev helt knasig när vi testade den men vi hade roligt och alla vågade ta ut svängarna och det var nästan omöjligt att inte lockas till att ljuda med vilket bara blev bättre.

Själva fick vi göra en ljudaktivitet som baserades på att skapa ett ljud och en rörelse till en sak tex en apelsin eller en blomma. Det var svårt men kul det med.

Vi fick även prova på en associationsvisklek där du kunde föra vidare en känsla med bild, ljud eller rörelse. Ännu svårare tyckte jag med det fungerade rätt så bra. Här gällde det att ha ett öppet sinne och ge sig hän vilket kanske inte var alltför lätt en torsdagskväll klockan åtta.

En grupp hade använt en av sina telefoner och spelat in olika ljud. Bland annat när en tjej dragit sin penna mot ett spiralblock. Ljudet var bekant men samtidigt kunde det låta som både ett tåg och flera andra saker. Gruppen som fick höra ljuden fick sedan försöka gestalta ljuden med sina kroppar. De fick även försöka ta reda på hur olika material kunde låta. Tex på hur många olika sätt kan ett papper låta. Det här var väldigt roligt att se och jag blev genast sugen på att testa det med barnen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar